Kompisar.....i vått och torrt...!

Det lönar sig att eftersöka sina kompisar på alla sätt det bara går för till slut dyker de upp. Igår kom min kompis från Skottland och hälsade på hemma hos mig. En av mina kompisar som bor inne i stan (se blogg från i går) gav sig på äventyret att ta sig till. Hon satte sig på tunnelbanan och det hände verkligen!!! Tunnelbanan gick sönder halvvägs och det tog närmare 30 min innan det kom en ersättningsbuss som tog dem 3 stationer och sedan blev de släppta mitt i ingenting och fick gå så hennes lilla äventyr hem till mig tog 1,30 timma, i vanliga fall tar det 22 min. Så en eloge till min kompis som kämpade sig genom snöstormen för att komma hem till mig och träffa oss!!!

Dessutom var det lika roligt som vanligt att träffa min kompis från Skottland, superkul!!!


Läsa tidningen

Jag har denna vecka hunnit läsa DN på morgonen på väg till jobbet. Jag är glad för det finns alltid intressanta saker att läsa. Igår var det en stor artikel om en tysk familj som fann det svårt att lära känna svenskar och skapa närmare relationer med svenskar. Mannen och kvinnan hade flyttat hit från Tyskland oberoende av varandra och träffats i Sverige. Båda hade in i det sista försökt undivka att umgås med andra tyskar för att lära känna svenskar men till slut gav de upp och umgicks med tyskar och så träffades de. Nåväl, det var ingen klagovisa i artikeln utan det gick helt enkelt ut på att det var svårt att lära känna svenskar. Mannen hade bjudit hem killarna från jobbet på öl och organiserat fotbollskvällar, d v s de spelade fotboll själva som underhållning. Efter ett tag rann det ut i sanden, killarna kom med ursäkter för att inte komma och spela Det tyska paret bjöd även hem svenska par etc på middag och paren sa då att det var så trevligt och de skulle bjuda igen men det tyska paret väntade förgäves på att få en inbjudan.

Men hallå, svenskar är likadana mot svenskar. Ärligt talat, svenska par är likadana mot varandra. Antingen så umgås de svenska paren väldigt mycket med varandra eller så är det en enstaka middag en till två gånger per år för artighetens skull. Visst kan det vara så att vi inte har samma sociala umgänge som i andra länder, absolut. 

När jag bodde i Italien sa många av studenterna samma sak - det är så svårt att lära känna italienare på riktigt och man blir sällan insläppt på riktigt etc etc. Jag vet inte om jag kan hålla med om det!  Jag bodde med en gammal dam och vi hade jätteroligt, på söndagarna bjöd hon hem familjen på lunch och jag hade en stående inbjudan vilken jag i regel antog. Den andra studenten som bodde där deltog aldrig i luncherna men tillhörde gruppen som gnällde om att det var svårt att lära känna italienare. I wonder why? Våra grannar - två unga tjejer - kom ofta över och tog en fika om inte deras hamster eller hundvalp smet in i vår lägenhet. Livligt, stökigt och jätteroligt.

Så till den delen kan jag hålla med den tyska familjen att svenskar har ibland en enorm tendens att känna efter för mycket. Själv har jag slutat ha middagar hemma då jag är less på mina kompisars inställning till att behöva åka utanför innerstadsgränsen, herregud det tar hela 20 minuter med tunnelbana hem till mig!

Men visst förstår jag den tyska familjen, vilken tur för dom att deras tyska vänner är mer förstående!

Dagarna innan jul och julveckan

UNDERBART!!!

Vad kan jag mer än säga än att livet är underbart?! 2 dagar före jul bestämde jag mig för att ringa min nya arbetsgivare och ta reda på vart mitt anställningsbevis tagit vägen, vill ju inte gärna säga upp mig utan det nya anställningsbeviset men jag tycker inte det är så snyggt att ringa dagen innan jul heller och säga upp sig. Jag önskar min chef en bättre jul än så. Nåväl, damen sa att de postats dagen innan men med hänvisning till all julpost tog det nog en dag extra. Och, så stärkt av att hon genast hade koll på vem jag var så tog jag det som ett gott tecken, ringde min chef för att ta pulsen på honom lite.........OCH SADE UPP MIG!!!!!!!!! Wow, jag trodde aldrig den dagen skulle komma, min chef sa bara lite fint "Jag skulle aldrig ha tagit det jobbet", mmm, men han har inte tillbringat en längre tid på universitetet heller så vad kan jag säga? Men visst, det gav en liten bitter eftersmak att han inte kunde lyckönska mig.

Jag trodde jag skulle bli själaglad och hoppa runt hemma och hjula, men efter att jag sagt upp mig kände jag mig mest livrädd, vad är det jag ger mig in på? Läskigt! Och jättespännande, det ska bli jättespännande även om jag första året även måste sitta och kuska till en stad utanför stockholm men det är bara första året.

Julen var dessutom jättemysig och rolig. Det enda jag saknar är min kompis som är hemma och besöker Sverige från Skottland. Hon verkar ha gått upp i rök, inget svar på mobilen och ingen mail. Så fröken löken kom Father Christmas and the spirits of past christmases, present christimas and the future to be och rövade bort dig?

Jul - även tid för eftertanke!

Så är julen snart här igen och det ska bli roligt att fira den i år. För mig är julen numer en tid då jag bara ska njuta och bara vara. Vilken lyx! Det är verkligen en lyx, naturligtvis tänker alla på de fattiga i andra länder som inte kommer kunna fira jul i all den överdåd vi gör här i västvärlden. Men det finns ju faktiskt familjer och människor i Sverige som numer är så fattiga så de kan inte heller fira jul.

Jag och min syster växte upp med bara min mamma, när vi var små så var det tufft för min heltidsarbetande, lågavlönade mamma och ett år så hade hon knappt råd att köpa julklappar. Utan att hon visste om det så skickade det kyrkosamfund vi tillhörde pengar till henne för att vi skulle kunna få en riktig jul. (vi är inte religiösa i vår familj, går aldrig i kyrkan). Så jag kommer aldrig att sluta betala kyrkoskatten om det är så kyrkan bland annat använder sina pengar, för att hjälpa mindre bemedlade familjer att få en trevlig familjehögtid.

Vi hade det ändå bra när vi växte upp, ett tryggt och kärleksfullt hem med en mamma som var påhittig, kreativ och alltid lyckades vända på slantarna. Vi hade i regel större delen av släkten hemma hos oss eller så var vi hos mormor och morfar. Så inte så rika på pengar men väldigt rika på glädje och kärlek.

Jag kommer att tänka på en intervju jag hörde med ett polisbefäl som sa att helgerna är de värsta högtiderna för dem. Misshandel och lägenhetsbråk är som värst på högtider och helger. Folk ska dricka sprit och i familjer där det finns stora spänningar mellan familjemedlemmarna eskalerar det i regel vid stora högtider varvid julafton och midsommarafton är de värsta. De som drabbas värst är barnen som kommer emellan de vuxna i deras bråk. Så i år önskar jag mig i julklapp av tomten att alla barn ska få en glad jul full med kärlek.

God Jul


Julvecka

Idag börjar officiellt julveckan det är underbart.

De flesta jobbar denna vecka men inte jag för jag är ledig eftersom jag jobbat så mycket. Underbart. På jobbet är det så mycket så det är ren frenesi i luften - jag njuter! Det finns inget som är så underbart som att vara ledig när andra sliter som djur. Jag kan säga det med gott samvete med tanke på att jag jobbade i princip hela augusti som är en de värsta månaderna på vårat företag. 2/3 av personalen var på semester och vi andra fick jobba för dem också, jag klagar inte men nu är det min tur att vara ledig och det är sååååååå trevligt.

På fredag kommer affärerna ha öppet till 22:00-23:00, jag behöver inte köpa några fler julklappar men jag ska definitivt gå i affärer. Roligt när de är öppna så länge. När jag var liten brukade köpcentret där jag bodde ha kvällsöppet dagarna innan jul och faktiskt så var det så himla roligt för det var ganska mycket folk men ingen som var stressad och arg som på helgerna innan jul, istället är det en ganska avslappnad och trevlig stämning. Så jag rekommenderar det! Gå, titta i affärer, fika eller ät middag och gå och shoppa lite mer. Dessutom kan man alltid njuta av en drink, öl eller ett glas vin och sedan fortsätta shoppa.


Små tips för att förgylla dagen

Ibland kan man ha lite tråkigt och då är det ju bra att ha små tips för att pigga upp dagen. För närvarande är ett roligt uppdrag som min kompis fått. Hon får bara rimma fram till jul d v s hon får inte prata normalt utan allt hon säger måste vara på vers. Hon gillar sånt, ni kan kolla hennes blogg www.paola.blogg.se he he he.

Ett annat tips är att alltid ringa sin chef och tala om när man gjort något så man får lite beröm, det är jättebra, runt 5:e gången samma dag man ringer börjar han bli irreterad och det är jättekul.

Annars kan man alltid ställa sig och prata med en vilt främmande människa på gatan och låtsas att man är gamla bekanta och när denne till slut menar på att de inte känner igen en kan man fråga om de är snobbiga och inte vill låtsas om en och så var de minsann inte förrut men det är väl till att ha blvit högfärdig på gamla dagar.

Annars har jag utmanat min kompis att hon ska hänga i PUBs julbelysning.....hon ville inte!!!


Vilken julklapp - leva sin dröm

Wow, jag är så glad. Jag går konstant omkring och är så glad för mitt nya jobb.  En kompis frågade igår varför jag inte ställer mig och i princip basunerar ut det till världen vilket jag i vanliga fall skulle ha gjort. Men det är så sjysst, det är en så härlig känsla och jag bara rider på den ett tag till, det är så häftigt. Det här jobbet är ju verkligen inte att leva sin dröm men det är iallafall inte lika långt ifrån som där jag är nu och en vacker dag når jag dit också, till att leva min dröm.

Hur många är det egentligen förrunnat att få leva sin dröm? Jag har gjort det till och från i mitt liv och är otroligt glad och tacksam för de perioder då jag haft den möjligheten. Det verkar som en del människor bara har tunnelseende och de tar sig igenom vad det nu är de behöver ta sig igenom för att nå sitt mål här i livet, det verkar inte finnas några andra alternativ för dem. Jag önskar ibland att jag var så också men jag hittar alltid en massa distraktioner på vägen som är roliga att uppehålla sig med. För mig är det så tråkigt att bara forcera framåt. En kompis stressade på åt mig en gång och sa hela tiden "klockan går, klockan går" och då pratade vi inte om barn utan om en eventeull karriär. Mmm...men det kändes så tråkigt, livet är ju fyllt av små äventyr som man måste uppleva och se och inte bara se och göra när man har semester som en alternativ verklighet. Jag är så stolt över min kompis som flyttade till Skottland för hon följde verkligen sitt hjärta. Good on you my dear.

I övrigt ska jag tillbringa söndag med att klä min nya egna första julgran (i plast) och i helgen ska jag leta efter en christmas sentence, ha ha ha, vilken tur att allt är arificiellt nu för tiden.

Kram på er alla




JAG ÄR SÅ GLAAAAAAAAD

Men det är ju så underbart att vakna vissa dagar. Jag är så glad. Imorse vaknade jag och drog upp rullgardinen bara för att se att det var igenmulet och supergrått ute, inte en snöflinga så långt ögat når och ingen underbar snö kvar på marken utan bara grått grått grått. Och jag som äntligen är ledig för första gången på evigheter...........

Så jag drack lite kaffe och snurrade runt hemma utan att egentligen göra något viktigt. Trots mina lediga dagar så får jag jobba så någon människa ringde och skulle prata jobb i en timma. Dessutom var jag på väg till möte på jobbet......så ringde det, det magiska samtalet!! JAG HAR FÅTT JOBB!!!!!!! NYTT JOBB!!

Jag ska få jobba med det jag är utbildad för, äntligen ett jobb för mig! Jag är så glad. Så kompisar, jag har inte berättat något dirket till er för jag går fortfarande och suger på den här karamellen. Det är så underbart. Jag kan inte tro att det är sant.

Sun, jag kommer att sakna dig men vi kan fortfarande leka även fast vi inte jobbar ihop.

Dessutom har jag bara haft så roligt de sista dagarna. I måndags var jag på en kurs hela dagen, det var jättekul. Jag fick lära mig att använda en defibrillator. Jag tror man får gå kurs bara för att lära sig uttala utan att snubbla på tungan. Den var jätterolig. På kvällen var jag och Paola på gratis bio, ha ha ha, Paola fick gratis biljetter för att hon är med på en volontärlista. Good for u Paola. Vi såg Välkommen till familjen, den var helt ok. Vi hade roligt iallafall.

Vi gick och tog en fika på ett café tvärs över gatan (Sveavägen). Men det är bara så härligt att leva, jag är så glad så till alla mina nära och kära stora kramar

The Nutcracker Christmas Shop

28254-5


Mera jul......

Den här butiken i Edinburg Scotland är specialiserad på julpynt. De har öppet året runt och säljer i princip allt. Bland annat många små älvor.

JULGRAN

JULGRAN

Jag ska ha julgran i år. Jag har inte firat jul de senaste åren för jag har jobbat men i år ska jag fira jul. Så tänkte jag köpa gran!

Först hade jag tänkt köpa en riktig julgran eftersom de luktar så gott men så berättade någon att deras julgran luktat surt hela julen......he he he, stackarna. En annan berättade att så fort de tagit in jlugranen så hade den börjat barra. Så sade en tredje att de hade fått så mycket djur i julgranen så det var inte värt det. Oj, det kan väl inte göra något att få lite sällskap hemma, ha ha ha. För övrigt så hade Bauhaus i ett reklamutskick tips på hur man sköter en riktig gran.

Ok, jag har köpt en plastgran och så ska jag köpa julgransdoft på sprayburk. Sjysst!

Då kommer del 2, man kan klä julgranen i olika teman!!! He he he, på ett varuhus i stockholm föreslår man pastellfärger - kulorna ser ut som jättestora peps, kommer ni ihåg dem - chokladkulor med minsmak i pastellfärger.

Så är det ju det klassiska, kulor i rött, guld, silver, blått och grönt. Lite för färgstarkt.

Jag har fastnat för en annan typ där det är olika röda nyanser och mycket guld.

Annars kan man ju alltid klä den som nedan!

28254-4


Äntligen - Den riktiga första snön

28254-3


Som alla stockholmare säkert redan vet kom den första riktiga snön i måndags. Jag vaknade och det var snöväder ute. Underbart vackert, humöret lyfte på en gång. Det är ljust och fint ute och jag vill inte jobba jag vill bara vara ute och leka i snön. I måndags var det riktig blötsnö ute men det var ändå ok. Jag var jätteglad och skulle gå och äta middag med några kollegor. Vad kan jag säga - maten var helt okej men det var ett oavbrutet gnällande på jobbet och annat. Jag hänger på till en viss gräns men det lustiga var att varje gång någon (undertecknad) försökte byta ämne så blev det lite tyst och ingen visste riktigt vad de skulle säga, det var ju knappast så att jag diskuterade djupa tunga problem (bland annat pratade jag om en gratisbio jag gick på i helgen) det var ingen direkt kommentar till det och så var ämnet tillbaka på jobb igen. Hmm...jag pratar gärna jobb någon timma men sitta en kväll och prata jobb är jag inte med på, kom igen hela kvällen. Men det var lugnt för jag gick istället och njöt av kvällens snöoväder. Maten var som sagt god så det var en ok kväll iallafall.

Mera snö!!!