Pub på Pendeltågen?

Jag har precis börjat jobba på ett nytt ställe i en förort/förstad till Stockholm. För att ta mig till jobbet måste jag åka pendeltåg. Jag har åkt pendeltåg tidigare regelbundet men jag var mycke yngre då. Jag har glömt bort att det finns en egen "pendel-åkar-kultur" i förhållande till "tunnelbane-åkar-kulturen".

På t-banan är det vanligt att folk dricker kaffe och sitter med näsan i en Metro eller City (mig själv inkluderad). På pendeltåg är det inte lika vanligt att se folk sitta och dricka kaffe trots att pendeltågen till skillnad från t-banor faktikst har papperskorgar i vagnarna. I rusningstrafik på väg hem är t-banorna smockfulla med folk som vill hem eller till andra aktiviteter efter jobbet. När jag tar pendeln hem i princip efter värsta rusningstrafiken så blev jag lite förvånad en dag när två yngre killar klev på pendeltåget och helt öppet satt och drack öl. Naturligtvis dricker folk öl på t-banan också men det är inte lika vanligt att se mitt i veckan. Så fredag när jag skulle hem satt det helt plötsligt flera små sällskap på pendeltåget och drack öl och cider. Det går inte att peka ut en speciell kategori människor mer än att det inte satt sällskap i 50-årsåldern och drack öl och cider. 

Jag antar att de förfestar eller fortsätter festen på tåget. Bor man långt i från city och ska in och festa så antar jag att man inte vill "komma av sig" i festandet med att åka tåg. Som förslag skulle jag kunna tänka mig att det går ett tåg i timman som har restaurangvagnar med öl och ciderförsäljning. Helt enkelt en Pub på tåget så slipper festen komma av sig.




Sverige på väg in ett nytt klassamhälle?

Det här är inte tänkt att bli att ett djupt inlägg bara en reflektion.

När jag gick i gymnasiet kommer jag ihåg hur min lärare i samhällskunskap brukade diskutera olika socialgrupper, klassade som socialgrupp 1-4. I grupp 1 fanns i princip kapitalister och andra, helt enkelt överklassen. I grupp 2 fanns de välutbildade med jobb och hög inkomst. Grupp 3 var arbetstagare - arbetarklas och grupp 4 var i princip de utslagna. Dessa gränser suddades dock ut och ett tag fick man bort grupp 4 i Sverige.

Idag ser det annorlunda ut. Grupp 4 är tillbaka och stor. Vi har hur många hemlösa som helst, de flesta av dem med någon form av psykisk sjukdom vilket gör att de har svårt att klara sig själva. Många andra offer för eget missbruk. Men eftersom många av vårdhemmen för psykiskt sjuka och folk med missbruksproblem är stängda finns det ju ingenstans för dessa att ta vägen. Ett effektivt sätt för staten att rulla ut anvsaret på medborgarna, eller i själva verket på kommunerna.  

En annan stor grupp som börjar bilda en egen socialklass (om man nu ska dela in folk i sociala grupper) är utbildade akademiker som inte får jobb. Under den stora arbetslösheten som började någon gång i början av 1990 fann politikerna att det var ju intelligent att fördubbla platser på högskolor och univerisitet för att ge de arbetslösa något att sysselsätta sig med. Resultatet idag är att det finns ett enormt överskott på välutbildade akademiker utan jobb inom det de är utbildade för. Å andra sidan är det ett stort underskott på kunniga hantverkare och andra klassiska arbetar jobb såsom VVS-tekniker (rörmokare), etc. Ironiskt?


Så nu är hösten här eller Pre-jul!

Så nu har hösten kommit på allvar. I helgen small det till och blev kallt på riktigt.  Det är inte så långt kvar till jul nu, jag har redan sett att på de större varuhusen har de börjat med juldekorationer och försäljning av julpynt.

I Skottland fanns det en butik som sålde julpynt året runt. Den lilla shoppen var jättegullig med julpynt i olika modeller och allsköns olika typer av glitter och små älvor och annat och i den lilla butiken så klingade julmusiken konstant. Men ärligt talat det måste vara jättejobbigt att lyssna på detta klingande ljud hela dagarna. Undrar om de människor som jobbar i butiken verkligen firar jul själva. Antingen firar de inte jul för de gör det mer eller mindre varje dag i sin shop eller så är de passionerade julfirare som firar hej vilt.



 Här är en bild på butiken. Den ligger at The old Mile i Edinburogh i Skottland så är ni där någon gång är den garanterat värd ett besök.

Själv var jag i The English Shop härmodagen och köpte Heinz Broth soppa. Provade den igår, jag har ätit godare soppor det kan jag ju lugnt säga. I Skottland var Broth jättegott!


Ny blogg nya äventyer

Så har jag då skaffat min första svenska blogg. Alla mina kompisar i Sverige har denna bloggtyp så vi får väl se om någon annan kan hitta hit.

Har inte bestämt mig helt för hur jag ska vinkla denna blogg. För tillfället ligger tema livskvalitet nära. Ni vet allt som får livet att kännas lite bättre och sätter guldkant på tillvaron.

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!