Asgarv

Häromkvällen blev jag sugen på kaffe. Jag har undvikit att dricka kaffe eftersom jag för ett tag sedan drack kaffe på kvällen och sonen somnade inte efter kvällsamningen. Men det var ju bara en gång så det  var ju inte empiriskt provat. Så, kaffesuget tog över och jag drack en kopp kaffe. Men Ve och Fasa.....den tatuerade som försökte få sonen att sova tittade strängt på mig efter att ha försökt få den lille att sova i två timmar och sa bara "Det ska nog inte vara något kaffe på kvällarna för dig". He he he.....vad som var ännu bättre var att när sonen skulle sova så var han så glad så varje gång han var på väg att somna så fick han och den tatuerade ögonkontakt och under väldigt tunga ögonlock nästan på väg att glida in i sömn så sprider sig ett stort leende över hela munnen, nappen åkte ut och så började det om igen. Det går inte att motstå sonen när han ler för han ler med hela ansiktet och ser så glad ut!!

Till slut somnade han iallafall bara för att fem minuter senare börja göra lustiga läten. Jag och den tatuerade tittade på honom och undrarde vad han höll på med innan vi såg att han låg och storskrattade i sömnen, sovandes så lade han upp det ena asgarvet efter det andra och till slut väckte han sig själv när han skrattade så mycket. Yrvaket tittade han på oss och såg ut som han undrade vad vi höll på med. Obetalbart att se!!


Från javaslurpare till tesnobb

Jag har alltid varit en utpräglad kaffedrickare. Kaffe har alltid  varit mitt livselixir. Min första blogg handlade i början uteslutande om kaffedrickande och hur, när och var det skulle drickas. Så blev jag gravid och ve och fasa jag var tvungen att dra ner på koffeinintaget. Jag fick bara dricka tre koppar om dagen....tre koppar var vad jag fick i mig på en förmiddag...typ. Så antingen tre koppar kaffe eller fem koppar te men inte både och på samma dag. Syster yster som bor i USA sa bara "var glad för det du för i USA får man inte dricka något kaffe alls när man är gravid" gulp???

Så jag började dricka lite mer te eftersom det var en snorkall vinter här. Jag har nästan alltid druckit vanligt påste och har aldrig förstått tesnobbar som säger att de bara kan dricka te i lösvikt och det måste dra en viss tid och bla bla bla....jag är inte heller så förtjust i andra tesorter än Earl Grey och närliggande smaker. En dag knallade jag in i en engelsk tebutik och tänkte att jag ska prova "riktigt" löste och inte sånt som man köper på affären...någon lyx ska jag unna mig när jag var gravid. När jag kom hem och provade så blev jag överraskad av den rika smaken i det fina earl grey teet...mmm..helt ok men inte lika bra som kaffe men det fick duga. Så månaderna gick och jag drack Earl Grey på lösvikt vilket underlättades av att när vi var i London i december så köpte jag och den tatuerade sambon temuggar på Whitleys med en "teinsats", d v s en liten insats där man häller i löstet, sätter på ett till temuggen tillhörande lock och så får teet stå och dra. (Jag har en jättegullig mugg med en mur på med små glada skottar som hänger ur fönstergluggar och skottgluggar så står det Scotland)

Häromdagen skulle jag göra en snabb kvällsmacka och en kopp te medans sonen låg och sov. Jag iddes inte filifjonka med lösteet utan släppte ner en vanlig earl grey påse. Men ve och fasa när jag tog den första klunken...hallå....vem glömde smaksätta teet...det smakade ingenting...helt smaklöst. Först undrade jag om tepåsarna blivit gamla, men ett halvår ska de väl klara - det är ju torrvara. Det är nog bara att inse att jag vant mig vid det aromrika lösteet och nu är det ingen återvändo längre....om jag ska överleva påste så måste jag nog ha i minst två påsar, vara riktigt förkyld och inte ha något annat alternativ!!!!

Mammaledig...ja, men då har jag väl all ledig tid i världen...eller??

En sak som jag upptäck nu när jag är mammaledig är att många tror att jag har all tid i världen att göra saker på. Det stämmer väl till viss del och det kommer att bli ännu lättare när jag slutar amma eftersom det är lättare att ge sonen mat. Nu tänker jag dock främst på alla dessa volontär arbetare som dagarna i ända står inne i stan och ska värva nya medlemmar. I princip varje dag när jag är ute så är det ett par som hoppar på mig och vill värva mig. Det börjar med att de spanar in mig när jag är ca 100 meter ifrån dem. Det syns i deras ögon hur de gör bedömningen.."aha...en mammaledig kvinna...hon är säkert känslig för hjärtefrågor...och så är hon inte purung då har hon säkert stålars att pynta med....undrar vad jag får för bonus om jag värvar så här många..."  typ. Så kommer de då leendes fram och frågar fint om jag har en minut!! Jaa...tack och lov så har jag autogiro till Rädda barnen sedan flera år tilbaka så dem kommer jag undan lätt. Men så kommer de från amnesty och vill att man ska bli medlem eller betala autogiro...så kommer det någon från naturskyddsföreningen....häromdagen var det någon annan som ville att man skulle skriva på en lista för iranska kvinnors yttrandefrihet. Sedan har vi då alla mobiloperatörer som skickar ut sina säljare på stan som nu står och delar ut gratis telefoner om man binder upp sig på abonnemang hos dem.

Ärligt talat kan en dag på stan med barnvagn ibland kännas som att vara med i ett äkta dataspel....det går ut på att upptäcka dem först och undvika dom med alla medel som går. När det kommer till volontärerna har jag inte hjärta att ljuga eftersom det skulle vara så mycket lättare att komma undan om man sa att man var medlem redan i de andra också...men mobiloperatörsmänniskorna (jag höll tungan rätt i mun nu) är som iglar och så idiotförklarar den en när man  snällt men bestämt tackar nej.

Oh my god...efter en sådan dag behöver jag sätta mig ner och dricka en god latte medans Vidar gurglar förnöjt.

Bridezellas..snart är jag också en

Så mitt i att sonen kommit och i princip upptar all vår uppmärksamhet så har vi då planerat att gifta oss till hösten..september närmare bestämt. När den tatuerade hade friat för över ett år sedan så såg bröllopsplanerna lite annorlunda ut men så fick vi veta att vi var med barn och bröllopet kom i andra hand. Vi planerade om och bestämde att vi bara skulle bjuda närmsta familjen och vännerna på bröllopet. Allting är i princip fixat och klart, dessutom ska vi ha dopp. En kompis gjorde jättefina inbjudningskort som vi fått mycket beröm för, maten är klar och det mesta av markservicen är planerad. Så kom vi till kapitel klänning. Som sagt det är bara 1,5 månad sedan jag födde Vidar och innan dess kändes det ju knappast som någon större idé att titta på klänningar eftersom jag mest liknande en uppsvälld valross.

I dagarna drog jag med den tatuerade sambon och sonen som snällt väntade utanför butikerna när jag gick in och tittade. I samtliga butiker förklarade jag att vi skulle gifta oss, det var kombinerat dopp och bröllop så jag tyckte inte att det var så passande att jag stod i en vit brudklänning (det är en smaksak men jag fyller 35 år och har fött ett barn....det känns inte jätte jungfrulikt....!!) I butik nummer ett var de jättetrevliga men de hyrde inte ut klänningar de bara sålde dem...men de var jättetrevliga. I butik nummer två åkte mungiporna ner när jag sa att jag inte skulle gifta mig i vitt, jag blev förpassad till en annan avdelning och det var knappt det...i butik nummer tre var de trevliga men hade panik över att jag var ute så sent...det var nästan för sent. Jag förklarade att jag kommer ju att gå ner i vikt mer inför bröllopet....ja ja ja du måste boka klänningen nu!!! I butik nummer fyra så var jag själv med barnvagn, det står tre expediter där medans jag försöker knöla in barnvagnen uppför två trappsteg och dra in den...ingen kom och hjälpte till utan när jag väl lyckats få in sonen utan att klämma ihjäl honom tittar de uppfordrande. Jag förklarade...jag kunde verkligen se hur långt ner i prislistan jag kom. Jag vet mycket väl att jag lika bra skulle kunna gifta mig i Ivoryvitt, men jag vill inte. Det ligger inte heller för mig att ha klänningen hänga i garderoben resten av livet för att ta fram den vid vårstädningar borsta av den och hänga tillbaks den. 

 Ändå kände jag mig nertryckt i skorna....precis som om mitt bröllop är mindre värt bara för att jag inte väljer deras dyraste kreationer. Gudarna ska veta att det inte är billigt att köpa eller hyra de andra klänningarna och det är egentligen inte pengarna det handlar om heller. Jag känner att den lilla bridezillan i mig vaknar till liv....grrrr!!!


Leende Vidar Viking

28254-19

Den lille vikingen ler mer och mer för varje dag. Nu har han långa sammanhängande stunder när han ömsom ler, ömsom gör försök att prata. I början kunde han bara skrika eller vara tyst. Nu suckar han när han är nyäten och nöjd. Han gör små pip när han vaknar...när han är vaken och leker med mamma och pappa har han ett ordentligt smatterband med olika glada vrål.

Mera vuxenpoäng på gång???

Jaha, nu är dagen här då jag kastat in handduken och faktiskt börjat titta på radhus. Jag har panik, blir kallsvettig och vill egentligen fly vid tanken på radhus. Jag har alltid haft manisk panik för att bo i radhus områden som är pittoreska och där grannarna vet allt om varandra och det inte är mycket man kan göra hemma som är privat. Jag har så mycket fördomar om radhusfolk så jag kan göra listan jättelång. Klämtjäcka grannar där papporna står i gladmönstrade hawaiishorts med stekspade i högsta hugg för att visa sin manlighet vid den lilla grillen och stepfordwife liknande fruar som bakar perfekta kakor och alltid är perfekt makeade och alltid har klänningar med blommor och små förkläden och gärna vill dela med sig av sina tips för ett renare hem....!! Hela den klämmiga radhusidyllen med den stabila tryggheten har verkligen skrämt livet ur mig!!

Som tonåring brukade jag och mina kompisar som växte upp i samma betongghetto som jag skämta om att det värsta som kunde hända när man blev vuxen var att bo i radhus med ungar och en volvo och jobba på kontor. Vi skulle ju bli fotomodeller, äventyrare, framgångsrika, överdrivet välbetalda och berömda...inte kunde vi tänka oss ett futtigt liv i en närförort, med en familjebil och radhus!!!!

Faktum är att jag faktiskt haft den uppfattningen ända tills slutet av graviditeten och sedan när Vidar kom har jag radikalt ändrat mitt sätt att tänka. Det är klart att jag gärna bor i en stor, luftig lägenhet nära stan med superstor terrassbalkong och utsikt över mälaren men där jag skulle vilja bo finns det inga lekparker eller ens större parker i närheten. Vart ska Vidar ta vägen när han vill ut och vill leka? Där jag och min syster växte upp så hade vi en jättestor lekpark som mamma hade full uppsikt över från köksfönstret så vi behövde aldrig bo i villa eller radhus för vi hade ju en jättelekpark precis som villafolket! Så jag får inse att det kanske inte är så nördigt att bo i ett radhus, med volvo och barn eftersom vi måste ha en stor bil för att få plats med barnvagn och bilstol. Det är lättare att bo i radhus eller villa och bara kunna låta Vidar leka i trädgården där man kan se honom....!! Men jag tänker inte gå i förkläde med perfekt frisyr och se ut som en sterpford wife!!

Oh my...

En dag bestämde jag att det var dags för mig att lära mig amma på stan. Jag visste inte det om mig själv men jag är väldigt privat av mig och tanken på att sitta på ett kafé och amma tilltalar mig inte alls. Jag tycker att det är privat och skulle känna mig stressad vilket skulle påverka Vidar när han ska äta. Det stör mig inte alls när andra sitter och ammar offentligt och det har det aldrig gjort (enda gången jag blivit irreterad var när jag och den tatuerade sambon satt på en restaurang och precis fått in vår mat och en stolt morfar som satt med familj och nyfödd bebis bredvid oss började byta blöja mitt i restaurangen...).

Inne i stan finns det ett varhus som har ett amningsrum. Jag tänkte jag skulle börja med att öva där....det är jättefint. Ett stort rum med två mikrovågsugnar och tre skötplatser, ett separat rum för amning och en toalett för föräldrarna. Jag öppnar dörren till amningsrummet och där sitter en kvinna och ammar och hennes man!! Men ursäkta mig....ska karlar sitta därinne??? Jag sa inget utan parkerade vagnen så jag skulle vara dold när jag ammade. Så börjar den andra kvinnan att fråga mig hur gammal Vidar var precis när jag skulle släppa ut tutten...mmmm...en månad svarade jag kort....så fortsatte hon så till slut svarade jag bara att hon fick ursäkta men jag tyckte att det var lite privat att amma så....(underförstått = put a sock in it). Hon förstod på en gång och hennes man som inte vänt sig om och tittat frågade med sin nacke på en gång om jag ville att han skulle gå ut? Näe, eftersom han var så artig och frågade så fick jag inse att de bara ville vara trevliga och tog hänsyn (jag är tredje generationens stockholmare och vi är ju inte alltid artiga det första vi är). Efter ett par minuter så hade Vidar börjat äta (antagligen skulle han kunna sitta mitt i världens folksamling med jättemycket liv och inte bry sig om något annat än att äta). Den andra mamman var så glad och trevlig och gav mig så mycket bra tips så nästa gång ska jag själv börja prata först!!!


Liten viking växer snabbt

28254-15


Häromdagen var sanningens ögonblick inne igen. Vi skulle tillbaka till den onda barnmorskan på BVC igen. Jag var förberedd med ett smatterband av argument (även om jag hellre utmanat henne på fäktduell efter förra omgången). Väl där var hon jättetrevlig...!!! Hmm....skumt....bäst att inte släppa ner garden....så vägde vi den lille vikingen!! Heureka....han har gått upp jättemycket i vikt och på 5 veckor har han vuxit 5 cm!! Han är en äkta viking!! Barnmorskan var snäll och trevlig och till slut kastade jag in handduken och var trevlig själv!!

Vidar har börjat le mer och mer. Han är så söt....han ler med hela ansiktet....favoriten är att öppna hela munnen i ett vidöppet gap, le och så gör han små glada skrik!!

Vidar Viking

28254-14

Såhär ser den lilla vikingen ut när han är nybadad!! Dessutom har jag kommit på honom.... ibland har han skrikperioder på kvällarna då han testar vårat tålamod (och det ska han göra också) så kan han bara tvärslockna mitt i ett skrik....d har jag sett hur han slappnar av i hela kroppen och ler stort i sömnen, ibland skrattar han till och med lite lustigt och ler med hela ansiktet för att sedan sucka förnöjt och sjunka ner i djup sömn. Kan man annat än älska ett sådant barn??