Lady Miriam goes banans on Icelandair

Del två i denna makabra följetong med att boka biljetter hos Icelandair följer här. Idag är det dag 3 som vi försöker få dem att fatta vad vi vill ha. Avbokningsbara biljetter med rättstavade namn. Sambon ringde amerikanska ambassaden och berättade vad som hänt, ambassadtjänstemannen bara gapskrattade tills han till slut hämtade andan och förklarade att det var inte oss eller vårat problem han skrattade åt utan att ett sådant bolag som Icelandair inte hade moderna bokningssystem än så. Den snälle tjänstemannen sa också att det räckte om Icelandair skrev ett intyg till oss om de hade tekniska svårigheter att få med alla namn....!!!

Jag började dagen med att ringa det svenska försäljningskontoret som visade sig ligga på Island hos en kvinna som inte pratade svenska. Hon tyckte att jag skulle ringa samma man som jag pratade med igår. Näe, det tänker jag inte göra det är erat problem att lösa det inte mitt.....efter ca 10 minuters dividerande gav hon upp och sa att hon skulle återkomma om en timma. Efter en timma ringde jag upp och så började vi upp men hon sa att jag skulle inte bekymra mig utan låta dem ta hand om det. En halvtimma innan de skulle stänga hade ingen ringt och jag har inte lust att spendera ytterligare en dag så jag ringde någon annan och förklarade läget för en annan islänning i danmark eller Island....hon började då också mena på att någon annan fick lösa det och vad var mitt problem, det brinner ju ingenstans.....men oj, där drog jag en säkring som hette duga. Jag mer eller mindre skrek rätt ut att nu får det vara bra med de här dumheterna. Hur svårt ska det vara att göra en tilläggsbokning som de själva missat, jag skiter i vem som gjort fel men korrigera det. Det är knappast så att vi försöker få rabatt eller något annat...det fungerade, hon gjorde tilläggsbokningen och lovade att skriva ett intyg. 5 minuter efter att vi lagt på ringer dansken jag pratade med igår upp och trots att jag förstår en tredjedel av vad han säger och han missade att ta betalt så är han den som varit bäst.

Jag sitter nu i soffan som en äkta lady och bara pustar ut.

Icelandair - ett stående skämt!!

Den tatuerade, jag och lilla vikingen ska åka till USA över jul och hälsa på min syster med familj. Följaktligen skulle vi boka biljetter med Icelandair vilka är billigast och tar kortast tid från Sverige. Vi började igår med att försöka boka på deras hemsida. Då vi skulle bekräfta fick vi felmeddelande att  samtliga namn tillsammans inte fick innehålla mer än 43 tecken........döhhh?? Va?? Har de koll på vad islänningar heter i efternamn? Så efter att ha fått samma felmeddelande så bestämde vi oss för att kringgå det och boka en biljett för den tatuerade och en biljett för mig och den lille vikingen......ok så den tatuerade fick sin biljett.

När det så var dags att boka min och sonens biljett så får vi återigen samma felmeddelande...men hallåååå...vi har inte 43 bokstäver tillsammans i våra namn, det är mindre och ändå får vi detta felmeddelande. Nu fick vi is i blodet eftersom sambons biljett redan var betald och vi vill ju gärna flyga tillsammans. Naturligtvis kan man inte ringa till någon på en söndag så vi fick vänta ut natten.

Imorse provade vi igen och fick samma meddelande. Den tatuerade försökte ringa stockholmskontoret och blev kopplad till Danmark där en tant bara sa att om vi ville ha hjälp med att boka skulle det kosta 900 kronor för två personer, den tatuerade blev så arg så han la bara på och ringde deras internetsupport. Då kom nästa mupp på Icelandair fram på internetsupporten. Han sa"Ni kan väl korta ner era namn". Då slog det fel i huvudet på mig och jag undrade om han var insatt i amerikanska inreseregler vilket man kunde hoppas med tanke på att de har minst ett flyg om dagen till USA från Sverige, jag förklarade ännu en gång problemet och att sonen som just nu har dubbelefternamn måste ha båda med eftersom det står så i passet. Till slut sade internetsupporten att han skulle klura lite och ringa tillbaka. En timme senare ringer han tillbaka och säger att han löst det, han frågade om vi ville ha avbokningsskydd vilket vi måste ha när vi har spädbarn eftersom barn ofta blir sjuka.

Så kommer e-biljetten med mail. Men vilken idiot...han har sålt en biljett utan avbokningsskydd och skrivit fel namn på sonen. Så jag ringde igen, den här gången kom jag till Reykavik - Island. Hon sa att jag skulle ringa stockholmskontoret..........JA MEN DET ÄR JU DET VI FÖRSÖKER GÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖRRRRRRAAAAAAAA. Jaha, oj sa hon efter 5 minuter kläcker hon ur sig att nu har stockholmskontoret precis stängt men du kan väl ringa imorgon. Så för närvarande har jag skrivit ett långt mail till någon i Sverige och imogon ska jag hoppa jämfota på deras kontor och om någon NÅGON har mage att säga att de ska ha betalt för att fixa våra biljetter ska jag egenhändigt............grrr...morrr....slash....

Lady Miriam of Glengrannog Dum spiro spero

Lady Miriam of Clangrannog Dum spiro spero

Jag är nu officiellt Lady Miriam of Glencrannog och det gör min son Vidar till Laird. Den tatuerade sambon är utnämnd till Ghillie tills vi gifter oss då får han också kalla sig Laird...he he he. Den tatuerade suckade tungt efter halva min födelsedag och mot slutet av dagen ångrade han nästan att han köpt mark till mig i Skottland he he he. Jag svarar inte om han inte tilltalar mig Lady Miriam eller Mylady....he he he. Den lille vikingen kallas med jämna mellanrum för his lordship he he he.

Födelsedagen fortsatte på jättemysigt sätt. Eftersom sommaren har varit så härlig i Sverige så fick jag omedelbar användning för min nya fina Haglöfs Dynamo Wind Stopper jacka. Den tatuerade tog med mig och his lordship lilla vikingen till det ställe där han friade förra året och sedan hade vi picknick i Hagaparken. Det är så otroligt vackert i Hagaparken och när det duggar och regnar på sommaren så blir de gröna färgerna helt otroliga, nästan som en sagoskog. Vi stod i Ekotemplet och fikade när det kom ett väldigt välklätt par med en liten bänk som man brukar ha i kyrkan och knäböjer vid...så började de att sopa i Ekotemplet och log så artigt och trevligt mot oss...det gör alla nuförtiden när de ser de lille vikingen :-)...det tog ett tag innan poletten trillade ner att det skulle vara en vigsel där!! Vi var faktiskt så artiga att vi gick. Hep!!

På kvällen kom två kompisar över och åt lite mat och glass. De hade med sig en superfin blombukett och en riktigt lyxig present med en spabehandling som jag ska använda innan bröllopet. Faktiskt så var det en helt suverän dag...jag kände mig som en riktig skotsk lady hela dagen....förra året var jag i Edinburgh på min födelsedag.

Lady Miriam of Glencrannog

Lady Miriam

Från och med idag måste alla titulera mig Lady Miriam, för jag är en äkta Lady nu!!! Den stora födelsedagen som gör att jag imorgon är närmare medelåldern än jag är idag är här!! Den tatuerade sambon och den lille Vikingen Vidar hade ordnat en jättefin frukost för mig. Den tatuerade hade i smyg köpt en blå princesstårta (min favorittårta - färgen är bara en rolig grej för att se om konditorn kan...han kan allt, den tatuerade fick en gång en svart och orange - Harley Davidson färgerna ni vet....). Så gick den tatuerade och botaniserade i den magiska garderoben. Det är hans garderob och innan födelsedagar och julaftnar är den fullständigt off limits och jag är så nyfiken jämt så det gnager i mig men jag håller mig men imorse var det äntligen dags....he he he. Från den lilla vikingen fick jag ett par örhängen som jag ska ha på bröllopet....av den tatuerade fick jag en superfin Haglöfs jacka ssom jag suktat efter men tyckt är för dyr trots att det regnat så mycket. Den är blå och svart och en utmärkt vandrarjacka. Så kom då den riktiga överraskningen. Jag är Lady Miriam of Glencrannog. Den tatuerade sambon har köpt mark till mig i Skottland i ett område som heter Glencrannog och med marken följer en titel. Så jag är lady, den lille sonen blir då Viking-Laird och när vi gifter oss blir den tatuerade Laird (Lord i england) he he he...så nu kan jag seriöst utmana den skotska kompisen som är toastmadame på en äkta fäktningsduell på mina ägor i Skottland...i distriktet Argyll.

Glen betyder dal och Crannog är ett befäst hus byggt på pålar i sjöar. I Glencrannog har både skottar i klaner och vikingar slagits!!! Framförallt innebär mitt adelskap att vi hjälper till att bevara naturen i Skottland och inte införa trädsorter som inte är naturliga för Skottland utan som sagt bevara den vackra natur som finns. Och jag blev Lady Miriam på kuppen he he he...

Fortsättning följer för den tatuerade och den lille vikingen har planerat resten av dagen för mig också!!

Äventyr

28254-13

Imorgon är det ett år sedan jag åkte och min kompis i skottland och upplevde äventyret The Fellowship of the Five Sisters. Jag har ingen koll alls på vilken topp jag är här eftersom jag knappt kan uttala de gaeliska namnen men kompisen som är sjysst hade tidigare givit mig en bok om skotska ord :-). Ett år senare, det vill säga idag - så måste jag erkänna att det suger ordentligt i vandrartarmen. Det är magiskt vackert att vandra i Skottland, kolla bara in kompisens senaste vandring
http://www.carinas-swecourt.blogspot.com/.

I år har den tatuerade och jag upplevt ett nytt äventyr med sonens ankomst. Det är ett äventyr att se honom växa varje dag och utvecklas. Både jag och den tatuerade är överens om att han ska drillas i skog och mark...men jag ska väl inte gå så långt att han måste leka med kottar. Däremot så tänkte vi nog att han ska få uppleva hur vackert det är att vara i naturen och där man slipper stadens hets. Jag och den tatuerade ska jag ju gifta oss snart och vi skulle allra helst vilja åka till Skottland och sitta på en munroe topp och bara njuta av sonen (som skulle vara med) utsikten och tystnaden. Underbart... men vi får väl se. Om inte annat så ska Skottlands kompisen vara Toastmadame på vårat bröllop och jag funderar seriöst på att inskaffa en Gandalf-stav till henne med en dödskalle ovanpå som hon kan slå i golvet varje gång hon vill säga något...he he he!! 

Lägenhetsvisning

Jag har en hyresrätt som jag nu sagt upp. Den har det senaste året varit uthyrd till mina kompis och hennes blivande man. För ett tag sedan sade jag upp kontraktet. Jag har tre månaders uppsägningstid och jag var snäll och sa upp den en månad innan, fastighetsbolaget var snabba att utnyttja den extra fjärde månaden och jag var genast tvungen att ställa upp på inspektion av lägenheten i juni. Jag sa försynt att uppsägningstiden börjar ju inte löpa förräns i juli så de kanske kan vänta eftersom jag hyr ut den i andra hand men icke sa nikke. När de hade inspekterat den ringde bostadsförmedlingen och igår så var det gruppvisning på lägenheten. My god. Jag och min kompis och den tatuerade som hade Vidar i bärsele väntade på de 40!!!! personer som blivit kallade. Redan innan den utsatta tiden slagit så började spekulanterna komma. Jag hade fått en lista på vilka som var kallade och checkade av och tur var väl det. Till att börja med så dök någons flickvän upp men inte han som var kallad, sedan dök spekulanter upp med sina föräldrar, sina kompisar och gud vet vad mer. Så kom det en familj varvid den ena var syster till den som var kallad. Hon blev sur för att jag ville kolla vem hennes syster var på min lista, men ärligt talat - det är en hyresrätt där min kompis och hennes sambo bor MED SITT BOHAG, det är inte en öppen visning. Den här kvinnan drog in sin skitiga man som hade byggkläder på sig och två ungar som hon inte hade någon koll på alls. Ungarna sprang runt och drog i grejjor, satte sig i sofforna och betedde sig som om de var hemma. Tyvärr, men det är inte ok - de får respektera att det är någon annans hem. Mannen gick runt med en kamera - där tog tålamodet slut. Jag frågade den tatuerade om han sett ifall mannen tagit några foton, men inte vad den tatuerade hade sett - mannen hörde vad jag sa och jag höll honom under uppsikt, han tog inga foton. En annan tjej gick också och tog foton men hon hade varit så artig så hon hade iallafall frågat min kompis först om hon fick fota och visa sin sambo eftersom hon gick på så många lägehetsvisningar. Den vidriga familjen gick till slut. Jag och kompisen hade fullt sjå att hålla koll på vart alla spekulanter var någonstans och se till så inga saker försvann!!!

Kom igen...jag upphör aldrig över att förvånas över att folk inte har så mycket i huvudet. Det är inte bara en lägenhet de ska se på det är faktiskt någons hem också, en tjej slet upp dörren för att hon sett andra gå in och blev lätt förolämpad när jag frågade vem hon var, "ja men är det inte visning här???" "Jo, men inte öppen visning - det är ingen bostadsrätt till försäljning".

Idag ringde jag faktiskt bostadsförmedlingen bara för att berätta hur det var. Killen var rolig och skrattade gott och sa samma som jag, man kan ju inte skicka ut en bok med instruktioner om folkvett när de ska kolla på lägenhet men man undrar ju vad en del har i huvudet.

Carpe Diem

Hur får man dagarna att räcka till? Nu är jag mammaledig och i teorin så borde jag hinna med allt jag tänkt mig för en dag men det är faktiskt svårt att få tiden att räcka till. Dessutom vägrar jag att stressa. Om jag börjar stressa går stressen direkt över till sonen och jag tänker inte ge honom en stressig start i livet. Så idag hade vi en halvlång lista på saker att göra vilken började med att sonen skulle vägas. Han går stadigt upp i vikt och är en äkta viking...jag är så stolt över min son (måste nog torka bort den stolta tåren som rinner i ögonvrån...:-)). Dessutom är det dags att öppna ett konto åt Vidar eftersom han får pengar....så in på banken. Ok, det var trappor överallt men de hade en sån där pensionärs/handikapphiss som tar en ner den metern man behöver. Den var i glas och gick lagom upp till midjan....så in med barnvagnen och sig själv där och så tryckte jag på nerknappen...så gick inte dörren upp och det gick inte att öppna den automatiskt. Så, där står jag fast mitt i banken som är full av folk och jag får inte upp dörren, det går inte heller att trycka upp den lilla hissen igen...vi är fast mitt bland alla kunder och personalen och alla kan se oss. Efter ett tag fick jag ropa rätt ut för att  be om hjälp....det tog ett tag men sedan kom vi loss...för att göra saken mer komisk så var det så varmt i banken så svetten bara rann och de trodde nog att jag var nervös och tyckte det var pinsamt....jag hade mest svårt att hålla mig för skratt för det var så komiskt men om jag skrattat rätt ut hade de väl trott att jag var knäpp!!!

Iväg för att fortsätta men nu hade Vidar fått nog, nu tyckte han det var dags att äta lunch och så  var det tråkigt i vagnen. Ja, jag kan ju inte gärna hiva fram "matpaketen" (jag ammar) mitt på stan utan måste hitta ett ställe först, han skrek och var jättearg och ville ha mat NUUUU, då kommer dom...dom är som knott...så vansinnigt irriterande så man måste ha någon form av DDT  för att bli av med dem....de f--------e mobilsäljarna, där står jag och försöker febrilt stoppa in nappen i munnen för att lugna sonen och säljaren sticker en telefon under näsan och säger att den är gratis!!!! "Känns det som att det är läge eller...?? frågar jag...fullständigt omvedeten om något annat börjar han glatt och målmedvetet försöka sälja in abonnemanget och trots att jag fortsätter gå med vagnen och vägrar svara så följer han med och vägrar ge upp!! Jag gick, naturligtvis kom jag ca 5 meter så kom nästa....urrrg!!!

Efter att Vidar fått sin lunch och vi uträttat några andra småärenden så promenerade vi hemåt...vi kom hem runt 16:00 tiden och jag är helt slut....jag har tvätt att slänga in i maskinen och en massa annat men jag struntar i det...har ingen lust, det är roligare att leka med Vidar än att göra tråkigt hushållsarbete och jag bara älskar dom dagarna när det går att strunta i hushållsarbetet utan att hemmet ser ur som ett inferno. Så här sitter vi nu jag och Vidar och pratar och myser!!

Mera dumma regler...!!!

28254-12


Jag och den tatuerade med bebis funderar på att åka till USA, Amerikat!!! Fråga uppstod om namn på pass då vi gifter oss men där kan ni ju läsa bloggen innan denna. Det roliga var att på polisens hemsida för pass så rekommenderar de att om man gifter sig eller liknande och redan bokat resa så bör man byta namn efter hemkomst och med de nya namnregler vi har var det ju logiskt.

Så, fråga uppstod huruvida vi behövde Visum om vi åker till Amerikat. På amerikanska ambassadens hemsida upplyses vi om att Sverige ingår i Visa Waiver Program som kortfattat innebär att medborgare i  vissa länder inte behöver visum om passet och personen uppfyller vissa regler. Mhm....passet håller måttet iallafall, men reglerna....en regel säger att vi måste kunna visa att vi är solventa, d v s att vi har kredit hos en bank det står så här
"4. have proof of financial solvency (bank statement, cash, credit card, etc.) and hold a completed form I-94W, on which you have waived the right to a hearing of exclusion or deportation." Så lite snyggt har de klämt in en helt annan sak....vi ska visa att vi är kreditvärdiga d v s att vi har pengar så avsäger vi oss rätten att få en rättegång om de vill deportera oss från USA. Men hallåååå....hur gick det ihop?? På vilket sätt har det ena med det andra att göra?

Med all respekt för hotbilden mot USA men det måste ha varit lättare att ta sig in det forna sovjet än det är att ta sig in i USA och dessutom så innebär avtalet att USA har rätt att utan motivering eller saklig grund slänga ut oss eftersom vi avsäger oss rätten att försvara oss!!! Faktum är att jag är säker på att det räcker med att jag skriver den här bloggen, någon på CIA läser den och så är jag stämplad som säkerhetsrisk eftersom jag är kritisk mot reglerna. Ja, med tanke på hur nära Sverige ligger Sovjet och med tanke på genomsnittsamerikanens historiekunskaper om västvärlden (detta baserar jag på en busslast amerikanska pensionärer som satt bakom oss på en ljud och ljusshov av Parthenon templet i Aten och en kvinna med stort eftertryck i rösten upplyser sin stolgranne om "...did you know that their history is actually older than ours, like 2000 years or so...."mmm....!! Jag är stolt över att vara Eurotrash!!) så antar jag att jag är en säkerhetsrisk. Oh my god....

Namnbyte..jag tror mitt huvud exploderar

Ok, så som bekant ska jag och den tatuerade gifta oss och vi ska då även byta namn. Vi hade bestämt att vi skulle behålla mitt namn som mellannamn och den tatuerades som efternamn. Detta är mest praktiskt eftersom alla mina dokument och handlingar då skulle vara gilitga och jag behöver inte byta dem. Jaha, men är det någonsin lätt att göra enkla ändringar i Sverige?

Så här är det: när vi gifter oss är huvudregeln att den tatuerade får ta mitt efternamn som mellannamn men jag får inte behålla mitt efternamn som mellannamn om jag tar hans efternamn!!! Var är logiken i det? Men ärligt talat!!! Sonen får inte heller ha mitt efternamn som mellannamn i detta fall. Jag som jurist satt och bara gapade och menade att så kan det inte vara. Den tatuerade ringde till Skatteverket och frågade om det verkligen var så att han var den ende som fick ha som ovan redovisat? Otroligt men sant så var det. Tack och lov var skatteverks tanten en gumma med krut i och glimten i ögat så hon berättade om en massa kryphål och dessutom fanns det en broschyr från skatteverket om detta. Så nu blir det såhär: vi måste göra namnbyte på sonen innan vi gifter oss, när vi gift oss ska vi först behålla våra egna namn sedan ska jag ansöka om att få hans namn som efternamn och behålla mitt som mellannamn och han ska ansöka om att få mitt som mellannamn, sonen är redan klar. Här kommer en liten twist: om vi får ett barn till så får detta barn inte samma mellannamn som resten av familjen utan bara efternamnet. Man kan gå runt det också men just nu snurrar det hej vilt i mitt huvud......detta betalar vi skatt för!!

Den varmaste sommaren i mannaminne...igen

Varje år så är det någon väderguru som förespår att sommarvädret i Sverige ska bli det bästa på länge och det ska bli en lång varm sommar. Jag har alltid undrar hur de kan förutspå det? Är det så att det rycker i knäet på ett speciellt sätt eller tillämpar de här väder gurusarna gamla metoder med att läsa i inälvorna på djur de offrat som man gjorde på den gamla goda tiden?

Likväl har flera tidningar i början av våren återigen på sina löpsedlar förutspått att detta ska bli den varmaste sommaren i Sverige på flera år och det blir värmebölja. Hmmm...så just nu regnar det...som de senaste åren var maj jättevarmt och i juni hade vi ett par dagar då det var 30 grader varmt...det var ju lovande...men...det har varit grått och regnat större delen av denna månad bortsett från sena eftermiddagar och kvällar då solen tittat fram ibland.

Så kan man säga att de har rätt?? Jaa...i år regnade det inte på midsommar iallafall...det var grått och vi väntade på att det skulle börja regna men det gjorde det inte. Så allting är ju relativt så det kanske är en av de varmaste somrarna i södra europa där det råder värmebölja, men i Sverige är det inte värmebölja. Själv köpte jag ett regnställ för ett år sedan...det har jag haft stor användning av, jag har använt byxorna för att kana ner för ett berg med ljung på (jag och kompisen sparade en timmas vandring och hade superkul på the Five sisters när vi gjorde det) och jackan har nu blivit sommarjacka eftersom det kommer regnstänk eller hellre stora skurar varje dag.