Liten Viking blir snart halvåret

På fredag blir vikingen halvåret. Tiden har gått så fort. Ändå känns det som det var så länge sedan som han var ett litet knyte som mest sov. Nu kan han en massa saker, utan att kunna uttrycka sig i ord så visar han ändå vad han vill. Hans främsta sätt att ta sig fram är att rulla över hela golvet - och fort går det, han tycker om att leka och han är så förtjust i att träffa andra bebisar och vuxna. Jag tycker fortfarande att det är lika mysigt att sticka ner hela ansiktet med näsan först i hans huvud och lukta på min bebis. Det är mysigt när han måste vila att ligga bredvid och vila med honom. Det är bara så mysigt.

Föräldrargrupp....måste man?

När lilla vikingen låg i min mage så gick vi på en mass föräldragrupper. Det var i förberedande syfte inför att bebisen skulle komma ut. Nu när lilla vikingen snart är ett halvår gammalt så går vi på en annan typ av föräldrargrupp. Poängen är att man ska lära sig mer om bebisen som mat, sjukdom etc. Dessutom tycker barnmorskan att vi ska umgås utanför gruppen. Hon har sagt det ganska många gånger....så jag kände mig till slut nästan pressad att umgås med de andra. Egentligen tycker jag bara att det är två som är trevliga resten är för mig rätt likgiltiga. Så för några veckor sedan skrev jag om när jag var hemma hos en tjej i föräldrargruppen på fika. Ärligt talat, jag kände mig så malplacerad....de satt bara och jämförde bebisar hela tiden....det stressar mig lite...det är ingen tävling och de måste få utvecklas i egen takt. Allt, allt, allt handlade om bebisar...det är ok till en viss gräns. Han och den tatuerade är det bästa som har hänt mig det är det ingen tvekan om, men jag vill inte reducera hela min värld till att bara handla om hans utveckling. Det är inte bra för honom, inte för mig och inte för den tatuerade heller. Dessutom så jobbar den tatuerade natt också vilket gör att han i regel följer med på föräldrargruppen - vilket är bra!! Men de andra mammorna tyr sig till varandra och vill så gärna umgås. Att jag inte är ensam om att känna så är uppenbart. På den första träffen vi hade var det 12-15 föräldrar kallade och det var bara 5 som kom. Gången efter kom två till....

Vad är poängen? Jag har ingen lust att känna mig som en dålig mamma bara för att jag inte har ett tvingande behov av att umgås med andra mammor. Jag försöker passa på att umgås med mina kompisar nu för när Vidar blir större får vi se hur mycket tid man har till det. Dessutom tycker jag att det är roligare för Vikingen att göra saker som babysim där han får ut något av det.

Byggliv

Vi bor numer i vad som känns som mitt i en byggarbetsplats. Vi har bott rätt lugnt och bra i flera år. Nära stan men inte inne i stan. Jätteskönt. Men så kom några på hur nära och bra till stan vår del av stan var och att det gick ju att bygga jättemycket här...så nu byggs det överallt runtomkring oss. Det har varit så ganska länge nu. De börjar klockan sex på morgonen och slutar någon gång sent på eftermiddagarna. De bygger i princip på både bak och framsidan av vårat hus. Dessutom spränger de bort berg också och smällarna gör att vårat hus skakar... Det är med blandad förtjusning som jag ser att de bygger upp vårat område...vi har aldrig haft hus högre än tre våningar här men med nybygget kommer nu högre hus, upp till femton våningar och jag tycker det förfular ett område. Å andra sidan reparerar de nu gamla byggnader som stått övergivna här....


Värst av allt är att byggfolket vill ju inte att tjuvar ska ta sig in på byggena på nätterna och sno material så de lämnar byggbelysningen på....det lyser rätt in i ögonen när man står upp i vardagsrummet och tittar ut...jag har seriöst övervägt att gå ner och kasta sten på lamporna...men det är fortfarande att föredra framför ett par månader sedan då någon av entreprenörerna fick för sig att flytta runt stenlass mitt i natten så ingen i området kunde somna.


13 oktober 1307 - 2007


image17

I Sverige anses fredagen den 13e vara otursdagen. Anledningen till detta är att fredagen den 13e oktober år 1307 lät den franske kungen Filip IV fängsla alla tempelherrar inklusive stormästaren Jacques de Molay. Genom tortyr tvingade kungen fram bekännelser om bland annat avgudadyrkan. (Tortyr är inte världens bästa teknik att få fram sanningen då offren i regel till slut erkänner vad som helst för att slippa tortyren). Så småningom förföljdes tempelriddarna och stormästaren Jacques de Molay brändes på bål. I Sverigen finns det en tempelriddareorden, kolla in
www.tempelherreorden.se . Intressant att inte så många vet varför fredagen den 13e är en otursdag...men i år var det 700 års "jubileum".




En ny fas i vikingens liv...

De senaste veckorna har jag hört många mammor med bebisar lika gamla som lilla vikingen berätta att de nu lägger sina barn i sängen klockan åtta och så somnar de själva. Eftersom jag varit livrädd för plötslig spädbarnsdöd (som är vanligare bland pojkar än flickor) så har jag haft den lilla vikingen bredvid mig i soffan där han legat tills vi har gått och lagt oss. Det är så mysigt att ha honom bredvid hela tiden och jag skulle säkert gladeligen ha fortsatt länge till om det inte var för att den tatuerade maken sade något som fick mig att haja till. Han undrade om det inte var bättre att lägga den lilla vikingen vid åtta-tiden i sovrummet så han skulle förstå att det var dags att sova för natten, för hur skulle han förstå att det var natt och dags att sova när han tillbringade så mycket vaken tid i vardagsrummet? Absolut, helt rätt, det är klart att det måste vara så. Så igår hjälpte jag den lilla vikingen att somna in i sovrummet och lade sedan över honom i sin säng......han sov....och sov....och sov.... Det var inte alls några problem som jag trott - han sov jättegott. Jag är jätteglad att han inte fick någon separationsångest eller vaknade för att det var tyst (tvn är på väldigt lågt) men jag fick separationsångest och var jätteledsen. Han håller på att växa upp...han behöver inte vara inom en meters räckvidd från mig hela tiden....faktum är att det är bättre för honom att få somna in i sin egen säng....det låter säkert jättelöjligt och det går över och det är nödvändigt för hans egen skull.


Lady Miriams två års jubileum

Idag är det två år sedan jag startade bloggen. På de två åren har mycket hänt och det är underbart. Bland annat så är jag numera en gift lady med liten viking hemma.

Det mest anmärkningsvärda är att det snöade idag. Det är 11 oktober. Jag och den lilla vikingen var på promenad - kallt som sjutton. Vi traskade på och så drog det ihop sig. Det kom snöflingor!!! Redan??

Dessutom gratulerar jag mig själv till att för en gångs skull ha läst böcker av årets nobelpristagare i litteratur - Doris Lessing. Jag har läst flera böcker av henne och jag rekommenderar dem. Ok, jag har läst Astrid Lindgrens böcker också naturligtvis (hon fick ju också nobels litteratur pris....postumt om jag minns rätt). Annars tycker jag att litteratur pristagarna brukar vara ganska pretantiösa och gärna lite galna. Jag kommer fortfarande ihåg Dario Fos föreläsning och jag undrar än varför han fick priset.

Trevliga föräldrar, ny dimension....det anade jag aldrig

Jag har alltid trott att föräldrar till små barn på stan är hemska. De sölar fram med barnvagnen och jag har tidigare blivit hysterisk på dem...som äkta stockholmare har jag nämligen lagt mig till med den ädla konsten att stressa fullständigt i onödan och bli vansinnig på alla som är runt omkring. Herregud, ser de inte att JAG måste fram. Naturligtvis är det så att alla är ju helt inne i sitt och alla vill fram. Utom de där morsorna och farsorna som bara lökar.....suck.

Så med eget barn har jag nu insett att det är ingen idé att stressa med barnvagn. Jag är mer rädd om min son än jag är intresserad av att hinna först över övergångsstället eller först i kön till kiosken. Den största överraskningen är faktiskt alla andra föräldrar. De är så trevliga och så förstående. Otroligt och det är så trevligt, folk vill gärna prata och det blir så naturligt att prata. En kompis till mig som är till hälften italienska sa en gång att det är nog så med svenskar att de måste ha ett gemensamt samtalsämne för att kunna prata lättsamt med främlingar de inte känner till skillnad från italienare som gladeligen pratar med vem som helst - gärna den som står bredvid. Jag tror att hon har helt rätt, det är så naturligt för föräldrar som har barnen med sig eller även föräldrar som är utan barnen börjar mitt i ingenting att glatt prata för att sedan börja jollra med  den lilla vikingen. Det är så trevligt.

Det är inte bara svenska föräldrar som gör det. På mitt nya favoritfik på söder som är väldigt barnvagnsvänligt satt jag en söndag med mamma och lillebror och fikade. Bredvid satt en dansk familj och helt plötsligt började den danska pappan att prata och var så nyfiken på den lilla vikingen. De hade två barn varav en var några månader äldre en Vikingen. En annan gång var det ett amerikanskt sällskap varvid en man var så nyfiken. En annan gång satt det ett par italienska killar och jag hörde hur de satt och skrattade och försökte gulla med den lilla vikingen. Idag satt det en kvinna i min ålder som också började prata.....det komiska är att den lilla vikingen nu gärna vill smaka på allt . ALLT. Bord, stolar bänkar allt. Hon berättade att hennes dotter brukade slicka på fönsterrutan och handtagen på bussen....he he he

Den lilla vikingen

Det verkar som den lilla vikingen har fått mjölkproteinallergi. Vi gav honom en smakportion av banangröt och han blev alldeles rödflammig i hela ansiktet och fick små blåsor men det lade sig på en gång. Vi ringde vårdakuten men hon trodde bara att vi slarvat med att torka av honom i ansiktet.....hrmpfff.....

Dagen efter provade vi ett annat märke men med en liknande reaktion. Så efter att ha pratat med barnmorskan så gick vi över till ett märke som är fritt från mjölkproteiner
www.enago.se och av det fick han ingen reaktion. Allergin är förhoppningsvis av den arten att den växer bort när han blir två-tre år. Nu väntar vi på att få gå till doktorn och göra lite tester och det har vi nu väntat på i flera veckor..... Jag vet att man inte ska klaga på svensk sjukvård för vi har det ganska bra, men jag kan inte låta bli att bli irreterad på att man måste vänta i flera veckor ibland månader för att få komma dit. Han är mer än 5 månader och ska snart helt sluta amma. Det vi vill ha är egentligen bara att läkaren skriver ut ett recept på en mjölkersättningsprodukt utan mjölkproteiner.  Morrrrrrrrr

Inspriationslös

Jag har en miljon tankar i huvudet men det känns inte som jag kan få ut dem i ord. Hösten har kommit med stora steg och det är kallt ute. Vi letar större boende och vill som alla andra göra ett klipp.

Helgen var skön. Jag och lilla vikingen tillbringade den med några vänner. Dessvärre måste jag erkänna att jag också fastnat på Facebook. Jag tycker det är roligast att hålla på med vampyrerna så jag försöker kriga och komma upp en nivå......

Min termos

För ett par månader sedan skickade den kluriga skottlandskompisen http://www.carinas-swecourt.blogspot.com/ en termos. Det här är inte vilken vanlig termos som helst utan det är en superbra termos att ha med när man vandrar. Varje gång vi vandrat har jag varit så sugen på kaffe att jag formligen storknat efter kaffe. Så den kluriga kompisen skickade termosen. Inte nog med att hon skickade den, i den hade hon på något hemligt vis lyckats pressa ner fem rolo rullar. Varken jag eller den tatuerade maken kunde få upp dem utan att bryta sönder en men hon hade lyckats pressa ner dem....

Termosen är suverän, förra veckan så gick jag, den tatuerade och den lilla vikingen Hälsans stig på 1,2 mil - vi hade termosen med och satt och fikade. Termosen har numer börjat bli ett stadigt inslag med i vagnen. Igår var vi återigen ute på långpromenad i en härlig park där den tatuerade friade till mig förra året. Återigen var termosen med....och det är underbart att kunna sätta sig och fika precis var man vill. Kaffe smakar dessutom extra bra i naturen....

Så jag tycker att alla ska ha en magisk termos med sig...
                                                                                                                                         Lady Miriam